Beauty is…… ‘opstaan tegen onrecht’

Beauty is…… ‘opstaan tegen onrecht’

Daar zit ik dan met mijn laptop op schoot, een kop thee er bij, lekker tegen de verwarming aan gekropen op een koude dag in januari. Ik mag het eerste blog schrijven over het prachtige thema van de eindvoorstelling van dit jaar: “Beauty is…”

Ik ga er maar eens goed voor zitten, want de eerste aanvulling op deze woorden is niet zomaar het eerste antwoord wat er misschien in je op komt. Deze week sprak ik Alinda over het starten van de blogs over dit onderwerp, en hoewel er vele aanvullingen mogelijk zijn en ook zeker daarover nog meerdere blogs zullen volgen, bracht Alinda het onderwerp voor het allereerste blog ter sprake: opstaan tegen onrecht!

Ja zeg, dat klinkt goed! Heel mooi! Maar… hoe dan? En wat is dan eigenlijk dat onrecht?

Onrecht. Een veelomvattende term. Ieder van ons zal daar zijn of haar eerste gedachten en associaties bij hebben. Misschien over gebeurtenissen in verre landen waar oorlog is, plekken waar bepaalde bevolkingsgroepen worden vervolgd vanwege hun geloof of weerstand tegen het heersende regime. Of misschien juist wel iets veel dichterbij. Misschien doet het je denken aan een klasgenoot die wordt gepest, een collega die zonder goede reden zomaar is ontslagen, de zwerver in de winkelstraat die door iedereen wordt genegeerd of die tiener bij je in de straat die in elkaar werd geslagen omdat hij ‘anders’ is. Of misschien heb je in je eigen leven wel onrecht ervaren, of is het zelfs iets waar je dagelijks mee wordt geconfronteerd.

Onrechtvaardig, niet eerlijk, in strijd met de waarheid. Onrecht is er in vele maten en vormen. Ver weg, om de hoek, in je eigen leven.

Als dansschool Dancing Devotion willen we hier graag de aandacht op vestigen. Want dat er veel onrecht in de wereld is, dat is een feit. En dat we daar in ieder geval zelf niet aan mee willen doen is een mooie start. Maar we willen verder gaan, groter denken. Wij willen schoonheid voortbrengen in deze wereld. Dit is ook de reden dat we hebben gekozen voor het thema “Beauty is..”. We willen op onze eigen manier deze schoonheid in de wereld brengen, want schoonheid geeft reden tot hoop. Met elkaar willen we hier aan bijdragen zodat stapje voor stapje ‘onrecht’ wordt uitgewist door de hoopvolle kracht van ‘schoonheid’.

Een schrijnend voorbeeld van onrecht is een van de verhalen uit Indonesië. Deelnemers van de Muskathlon kwamen er achter dat door de enorme armoede in dit land sommige ouders hun kinderen verkopen voor een bedrag van 60 euro. Deze kinderen worden vervolgens uitgebuit en beschadigd voor het leven en overlijden vaak op jonge leeftijd aan de gevolgen van uitbuiting en slavernij. In veel landen gebeurt dit op grote schaal. En dit is nog maar een van de vele onrechtvaardigheden in deze wereld. Er is zoveel onrecht in de wereld; kindsoldaten, moderne slavernij, slachtoffers van (burger)oorlogen, pesten en discriminatie, (identiteit)fraude, armoede, kind huwelijken etc. De lijst lijkt soms eindeloos.

Mijn hart breekt als ik dit hoor en vaak voel ik me zo machteloos. Op grote schaal op korte termijn iets veranderen lijkt onmogelijk en soms lijkt het makkelijker om onze ogen er voor te sluiten. Toch willen we juist in mogelijkheden denken om toch ook zelf op te staan tegen onrecht, welke vorm dan ook, om in actie te komen en schoonheid voort te brengen in deze wereld. Het gaat hier niet om de daders terug te pakken, om wraak of vergelding. Maar om de daden van onrecht zelf tegen te gaan en hoop, herstel en heelheid te brengen aan wie onrecht is aangedaan.

Maar hoe dan?

Als dansschool willen we dit ook heel praktisch doen en daarom willen wij dit seizoen een aantal concrete stappen ondernemen om samen met onze leerlingen op te staan tegen onrecht.

Een daarvan is geld inzamelen voor mensen die zich inzetten tegen onrecht. Iedere dansgroep zal een spaarvarken krijgen om met elkaar het symbolische bedrag van 60 euro te sparen; de prijs van een kindje in Indonesië.

Ook geeft Dancing Devotion samen met Worship Together een benefietconert voor Roemenië op 28 maart 2020. Een aantal groepen uit de dansschool zullen mee dansen tijdens dit concert. De opbrengst van deze avond gaat naar Stichting Talita. Deze stichting helpt kansarme vrouwen in Roemenië aan een betere toekomst. Meer informatie hierover vind je via deze link.

Maar actie voeren en geld sparen is niet het enige wat we willen aanmoedigen. We willen graag op heel veel manieren opstaan tegen onrecht en schoonheid brengen; zowel ver weg waar we financieel kunnen ondersteunen, maar ook dichterbij door goed om ons heen te gaan kijken naar het onrecht dat plaatsvindt en te bedenken wat wij daar misschien aan zouden kunnen doen. Soms lijken het maar kleine dingen, maar juist in die kleine dingen ligt vaak veel waarde en schoonheid; jezelf durven zijn en waarde hechten aan wie jij ben en wat jij belangrijk vindt en liefde tonen aan de mensen om je heen. Liefde overwint iedere vorm van onrecht. Laten we liefde verspreiden. Durf “hoi” te zeggen tegen mensen op straat, glimlach, durf een open houding te hebben wanneer anderen gespannen naar de grond staren, geef je collega’s complimentjes, durf die vrolijke kleren aan te trekken, bak een taart voor je jarige klasgenoot. Geef liefde op jouw eigen manier. Vaak is een klein gebaar dan van hele grote waarde!

Zo heeft een van onze dansers zich ingezet voor het project: ‘We See the Victim’.  Klik hier voor het filmpje van het eindresultaat van dit project (let op: niet geschikt voor ogen van jonge kijkers).

Ik vond het zelf best moeilijk en confronterend om voor dit blog dit onderwerp in te duiken. En misschien herken je dat wel als je dit leest. Maar tegelijk vind ik het ook mooi om na te denken over schoonheid, te denken in mogelijkheden en dat verschil maken echt mogelijk is, en wat hebben we als dansers daarin een belangrijke rol! Juist ook met onze kunstvormen kunnen we de boodschap van schoonheid uitdragen. Ik hoop dat het daardoor juist ook hoop geeft en inspiratie om in je eigen omgeving op te staan en een verschil te maken.

Geschreven door: Coriët Houtman